BEAT wekt belangstelling van nieuwe KTM dealers

Recentelijk vond de teampresentatie plaats van BEAT Cycling, het Nederlandse profteam dat ondersteund wordt door onder meer KTM, BBB Cycling, FFWD, Shimano en Cyclon. NieuwsFiets was erbij en sprak met Alexander Hulleman en Geert Broekhuizen over de samenwerking met betrekking tot KTM Industries.

Plaats van handeling was het Louwman Museum in Den Haag. Het profteam van de BEAT Cycling Club stapt op de racefietsen KTM, waarmee het een samenwerking aangegaan is voor de komende seizoenen. Enkele dagen voor de teampresentatie van BEAT Cycling was bekend geworden dat Jumbo gaat stoppen als sponsor van Team Jumbo-Visma. Dat gevaar loopt BEAT Cycling minder snel, want zij kiezen er bewust voor om de naam van hun team juist níet te verbinden aan die van een of meerdere hoofdsponsors. Volgens Alexander Hulleman van Thepluscompany, die KTM in Nederland vertegenwoordigt, had Geert Broekhuizen, oprichter en eigenaar van de BEAT Cycling Club, al eerder bij KTM aangeklopt voor samenwerking en daar vonden ze de opzet van BEAT een interessant concept, omdat de houdbaarheid van dit systeem redelijk gegarandeerd is. “Je hebt namelijk geen hoofdsponsor nodig, die miljoenen investeert. Ze werken alleen met basis sponsors, die allemaal een deel financieren. Als er dan een keer een sponsor wegvalt, dan valt niet meteen het hele team om,” laat Hulleman weten. “Dat is het hele interessante van dit concept. Doordat je de sport breed draagt binnen de vereniging zijn ze in staat het team zo weg te zetten. Met heel veel gemotiveerde mensen lukt dat dus. De verbindende factor binnen BEAT is een aantal mensen, dat dit heel goed in de gaten houden.”

Volgens Hulleman zijn ze sterk in de communicatie en marketing, maar ook heel goed in het verbinden van mensen. “Ze zijn geen concurrenten van elkaar maar juist complementair aan elkaar, waardoor je dit kan realiseren. Dat vind ik echt waanzinnig, want bij topsport gaat het vaak om solisten en is geld de drijvende factor. Hier gaat het meer om het samenzijn, het teamgevoel en het verenigingsgevoel. Dat is, denk ik, het juiste fundament om zoiets weg te zetten. De breedtesport kan gewoon meegaan met de topsport. Bij voetbal zie de amateursport en de profsport redelijk ver van elkaar staan en hier wordt dat mooi samen getrokken.”

 

 

In een week tijd meteen al vijf KTM fietsen verkocht

Als het aan Hulleman ligt wil hij in de samenwerking verdergaan dan alleen het leveren van fietsen aan het profteam. Bijvoorbeeld ook de verkoop van fietsen van mensen, die lid zijn van de BEAT Cycling Club, maar dat wil hij dan liever via een of meer dealers doen, dan rechtstreeks. “Daarin hebben we de juiste modus nog niet gevonden. De reacties onder de KTM-dealers zijn al enorm groot. Het is een groot voordeel dat ze bij BEAT de wielersport enorm breed trekken. Niet alleen wielrennen, ook strandrace en MTB en crosscountry staat er aan te komen. Dat zal zeker de belangstelling wekken van nieuwe dealers. We hebben een dealer die, nadat bekend was geworden dat wij met BEAT gingen samenwerken, in een week tijd al vijf fietsen verkocht had en dat in een prijsklasse tussen € 5000 en € 10.000. Het heeft gewoon effect,” concludeert Hulleman.

 

 
BEAT kan zo groot worden als ze willen en heeft eigenlijk geen beperkingen


“Het is ons grootste teampresentatie ooit. We wilden het eens anders doen dan anders. Ik heb teampresentaties gezien, waarbij iedereen met de handen op de rug op het podium staat. Dat is soms slaapverwekkend. Daarom hebben we voor een interactieve aanpak gekozen in een talkshow setting met verschillende gasten en verschillende verhalen. Dat is wat prima bij ons past. We hadden nu 250 gasten, volgend jaar hopen we op 500. We hebben nu de standaard gezet voor de komende jaren,” aldus Broekhuizen. “We zijn een landelijke club met duizend leden, verspreid over heel Nederland. We kunnen zo groot worden als we willen en hebben eigenlijk geen beperkingen. We hebben ook een online clubhuis, maar je ziet hier hoe belangrijk fysieke evenementen zijn, waarbij je elkaar ziet.”

 

 

Toen aan het eind van de presentatie een teamfoto werd gemaakt werd nog eens duidelijk wat voor een groot team erachter zit. Dat vervult oprichter/eigenaar Broekhuizen met gepaste trots. “Het gaat bij ons om meer dan alleen sporters, die hard kunnen rijden. Het gaat ons om de breedtesport,” laat Broekhuizen weten. Hij ziet ook wel een rol weggelegd voor fietsretailers in het land. “We werken nauw samen met merken als KTM, BBB Cycling, FFWD, Shimano en Cyclon, die rechtstreekse banden met dealers hebben. Bijvoorbeeld het organiseren van vrijblijvende rides in de omgeving van dealers. Het is mooi als we de samenwerking met de dealers kunnen opzoeken. Die zitten verspreid over heel Nederland, wij ook.

Deel het bericht